söndag 26 juni 2016

att splittra två unioner, eller, as i like to call it, en perustorsdag.

Disclaimer: allt jag skriver i den här bloggen är mina egna åsikter. Det gäller alla andra inlägg lika mycket som detta, men just i detta ämne kände jag att det kunde vara på sin plats att påpeka att dessa tankar, känslor och spekulationer är mina och ingen annans. 

Disclaimer 2: det här blir långt, bara så ni vet.

Det blev Brexit. Det har varit mycket tal om det på sistone, och jag trodde att jag inte hade nån åsikt om hur det skulle gå. Det var ju så jämnt på förhand. Men på basen av den chock jag vaknade upp till på fredag morgon märkte jag att jag nog ändå inte trodde att det skulle gå så här. Jag har hållit fast vid tanken som en brittisk kollega planterade för flera månader sen, att det brittiska folket gillar att klaga, men sist och slutligen föredrar de att fortsätta klaga på det de har, än att ge sig in i något nytt där man inte alls vet vad som händer. Better the devil you know, och det. Nu har de ändå kastat sig ut i det okända, och nånstans måste man väl beundra dem för det också.

Förutom chocken är den första känslan mest sorgsenhet. Jag är kanske partisk, men jag tror på projektet EU och det här känns definitivt som ett bakslag. Det gör mig också ledsen att det hela är så onödigt. Det officiella uttalandet från EU är att det är trist, men det är en demokrati och vi respekterar er vilja. Jag kan inte känna riktigt så. Det är en sak om någon läser in sig på ett ämne, beaktar för- och nackdelar och bestämmer sig för en åsikt baserad på rationella orsaker. Då kan jag respektera den åsikten, även om den råkar vara annorlunda än min. Men det känns som att det här är ganska sällsynt bland dem som röstat emot. Jag använder ordet "känna" rätt mycket här, men det säger väl också en del att Google rapporterar en stor ökning sökningar på "What happens if we leave the E.U." och "What is the E.U." i Storbritannien efter resultatet. Det är lite sent påtänkt nu, sweetie. Att det överhuvudtaget ordnades en folkomröstning var en desperat utväg ur en pressad politisk situation, och röstningen och kampanjandet för exitsidan har talat till rent emotionella reaktioner. Ett game of chicken som gick för långt, för att ingen sen heller backade. Hur det räcker med enkel majoritet i ett sånt här enormt beslut när det ska till kvalificerad majoritet för att ändra grundlagen vete fåglarna.

Jag menar inte på något sätt att EU är perfekt. Det finns många problem, och kanske leder det här också till något positivt; men för mig framstår det smärtsamt tydligt att om man överhuvudtaget ser till fakta är det självklart att det är bättre för Storbritannien att vara inne än ute. Exitkampanjen hävdade att Storbritannien skänker 350 miljoner pund till EU varje vecka, pengar som nu kan användas till offentlig sjukvård. Redan morgonen efter, just när resultatet stod klart, medgav Nigel Farage att det inte stämmer. Det är lätt att påstå något, och svårare att ta tillbaka det, eller argumentera mot, även om det är fullständigt uppdiktat. För att ta till ett citat som omväxlande attribueras Mark Twain eller Winston Churchill (bland andra): en lögn hinner resa runt jorden innan sanningen har fått på sig skorna. Fakta är oftast inte så sprittande.

Det har också varit tal om att EU inte tillåter att man säljer bananer i klasar fler än två eller tre. Likt myten om gurkornas krokighet har det ju inget med verkligheten att göra. Det kan man ju se genom att gå in i närmsta affär och räkna bananer. Men det låter ju slagkraftigt.  Jag tyckte att det här uttalandet från Tim Farron var ganska talande: under en lång tid har konservativa politiker skyllt på EU för billiga politiska poänger, trots att de vet att mycket gott har kommit av unionen, och plötsligt stod man inför uppgiften att vända opinionen bland allmänheten, den opinion man bidragit till att utveckla under många års tid. Det är lätt att skylla på EU. Och det gäller ju inte bara Storbritannien. De flesta har en mycket vag bild av vad EU är och gör. De där namnlösa, ansiktslösa byråkraterna som trasslar till människors vardag bara för sakens skull, det är ju ingen som lider av att man skyller på dem. Tills det kommer en dag då någon plötsligt lider av det. Det är lite som i tecknade serier, när någon springer ut över ett stup och fortsätter springa tills hen till slut tittar ner och upptäcker hur det ligger till och då är det plötsligt fritt fall. 

Så EU har många problem, men ett av de största, som absolut har bidragit till Brexit, är ett problem med imagen. Vi behöver kanske ett sånt där makeovermontage, som ingår i varje highschoolfilm från nittiotalet. Ta bort nördens glasögon och borsta ut håret och vips visar det sig att hon (det är alltid en hon) inte såg så dum ut trots allt.

För nån vecka sen diskuterade jag en eventuell brexit över lunch med bland annat en irländsk kollega. Han funderade att det kanske kunde vara bra trots allt, sett till att Storbritannien ju alltid ändå är lite anti och har ena foten ute i alla fall. Kanske vore det, för att ta till den ofta använda metaforen det romantiska förhållandet, bäst att göra slut helt, clean break, och fortsätta livet på skilda håll. Det finns visserligen poänger med det, men det största problemet med den metaforen är att det här inte är ett kort förhållande där parterna aldrig behöver träffas igen. Det är ett långt äktenskap, med gemensamma investeringar och ägodelar som ska delas upp, barn som parterna får delad vårdnad om, gemensamma bekanta och fritidsaktiviteter där de träffas och tvingas till artigt umgänge. För att inte tala om att de fortfarande bor grannar med varandra. Storbritannien må gå ut ur EU så mycket de vill, men de kan inte ta upp ankaret och paddla iväg ut i Atlanten och lämna Europa bakom sig.

Men kanske tänkesättet faktiskt är ett annat. Jag lyssnade till en podcast där en (minns tyvärr inte hans namn, men i Slates political gabfest) pratade om att i resten av Europa kan man vanligen åtminstone på något plan tala för EU:s fördel genom att påtala att det i grund och botten är ett fredsprojekt för att ena Europa efter krigen och för att det aldrig ska hända igen. Han hävdade att det här argumentet inte går hem i Storbritannien. Där största delen av Europa tar till sig argumentet never again ser britterna kriget som något de vann. Än en gång visade det brittiska imperiet sin storhet, stod emot försöken att invadera – och i förlängningen: den frihet de kämpade för då tänker de inte ge upp nu.

Åtminstone den äldre generationen. En aspekt som också känns tung är att ju längre ner i ålder man går, desto mindre är andelen som röstade för att gå ut ur EU. För att se krasst och mycket karikerat på saken: de som tvingas leva med de långsiktiga konsekvenserna av det här beslutet ville inte ha det så här, medan de som så småningom dör bort och inte behöver se vad det leder till ville ut. 

Jag tänker också mycket på mina brittiska kollegor och hur det här påverkar dem. Om man vill vara småaktig finns det en möjlighet att sparka ut dem, eftersom en av förutsättningarna för deras anställning – EU-medborgarskap – upphör. Det kommer inte att hända. Men det oaktat lär deras situation förändras väldigt mycket. Framför allt kommer de att leva med ovisshet i åratal framöver om sina jobb och sina karriärmöjligheter. Redan innan omröstningen pratade folk om möjligheten att byta medborgarskap. Många har bott här länge, och har säkert möjlighet till det. Det att de arbetat här länge har också lett till att många av dem inte hade någon rösträtt, eftersom de inte fick rösta om de bott utomlands längre än femton år. Personer som på många sätt arbetat för sitt land i många år hade ingenting att säga till om i beslutet som kan förändra hela deras liv. Redan det skulle ju få en att vilja byta medborgarskap.

Det är sällan man kan säga medan något pågår vad eftervärlden kommer att säga om det. Allt ser annorlunda ut på håll. Men om David Cameron får man väl ändå säga att hans arv kommer att kommas ihåg. Tänk er den middagskonversationen: "Vad gjorde du på jobbet idag, älskling?" "Tja, inte så mycket. Splittrade Europeiska unionen. Ja, och sen splittrade jag Storbritannien också. Perustorsdag." För Skottland röstade visserligen för några månader sen att de vill vara kvar i Storbritannien, men röstningssiffrorna talar sitt tydliga språk om att de vill vara kvar i EU. Det finns redan ett förslag till ny omröstning om Skottlands självständighet. Nordirland röstade också i huvudsak för att vara kvar, men dem vet man ju aldrig var man har. Överhuvudtaget är det väl ingen som vet vad som kommer att hända nu. Det är ju bara en rådgivande folkomröstning. Tidigare hette det ju att de skulle lämna in begäran om utträde så fort resultatet av folkomröstningen var klart. Nu ska Cameron avgå, och har tänkt lämna den faktiska begäran om utträde till den som kommer sen. Roligt jobb att ta över. 

Det finns mycket man kunde säga. Jag har inte ens nämnt orden främlingsfientlighet, flyktingar, medmänsklighet, empati; ord som drivit ett folk till något så drastiskt som det här. Ingenting kommer att hända över en natt, och just nu är den dominerande känslan ovisshet. En kompis gillar att använda uttrycket may you live in interesting times, som sägs vara ett gammalt kinesiskt ordspråk men tydligen inte egentligen är det; ett diskret sätt att önska någon olycka. These certainly are interesting times.

vi hade i alla fall tur med vädret.

Det stormade rejält i Bryssel i torsdags. Då syftar jag inte på omröstningen som just då pågick på de brittiska öarna* – även om det i efterhand känns symboliskt att skyarna dånade sin domedagssång just då – utan på en rent bokstavlig åskstorm. Det började regna och åska runt sjutiden på kvällen, och ännu när jag sista gången såg på klockan kring halv ett höll det på i full fart. Man kan göra en liten berättelse av det såhär:
 Först var det en full dubbel regnbåge.
 Sen kom blixten och attackerade regnbågen.
Sen bildade blixten en egen liten båge. 

Jag stod ute på min balkong en lång stund och försökte fotografera det hela, och misstänker att mina grannar på andra sidan gatan nu känner mig som dendär creepy typen som fotar hela grannskapet. För förutom att det höll på jättelänge var det också utspritt över hela himlen, så det var svårt att veta vart man skulle rikta blicken. 

Jag har aldrig varit med om något liknande oväder hemma, men i Bryssel känns det ganska logiskt. De flesta dagar har vi sol, regn, blåsigt, vindstilla, varmt och kallt. Många klagar på vädret, men det positiva är att om man inte uppskattar det pågående vädret kan man bara vänta en liten stund så lär det nog bli något annat. Det påminner mig lite om Kansas.

* mer om det i ett skilt inlägg när jag kunnat formulera mig.

tisdag 21 juni 2016

FOMO, eller avsaknad därav.

Ibland kan jag tycka att jag är ganska dålig på att ta vara på det faktum att jag bor i den här staden och det här landet. Det finns ju så mycket att göra och att se, men de flesta dagar kommer jag nu hem från jobbet, tittar på fotbolls-EM och går och lägger mig. Ibland går jag via mataffären. Jag hoppas att ni inte får dåndimpen av blotta svartsjukan på mitt spännande liv. 

Fast sen kan jag också tänka att det kanske är okej. Kanske det är okej med vardag. Kanske man inte behöver ha någon panik över att inte hinna göra allt möjligt. Min tid här är ju inte begränsad*. Jag kan göra det nästa vecka. Eller månaden därpå. Screw carpe diem, carpe sinnesfrid. 

Fast sen när jag har tänkt det kan jag också tänka att på torsdag kanske Storbritannien går ut ur EU och sätter igång en händelsekedja som gör att våra liv imploderar och jag kanske inte hade så mycket tid trots allt. Om man nu ska se positivt på framtiden.

De senaste dagarna har jag dock carpat både det ena och det andra. I helgen ordnades Fête de la Musique i Parc de Cinquintenaire, med allt från afrikansk jazz till electro med lite poprock på sitar däremellan. Jag kände mig som en total nybörjare i att vistas utomhus om somrarna där jag stod nedsjunken i regnvått gräs och vickade på tårna och bara hade med mig en ynka extratröja. Men det är ju så med oss nordbor, bara för att man tar sig lite söderut tror man att det ska vara varmt (till mitt försvar frös nog mitt katalanska sällskap minst lika mycket). Det var i alla fall mycket gemytligt med food trucks och lampor i träden. En annan spanjor som hade tänkt joina oss senare föreslog att vi skulle fortsätta till en filmfestival som också pågick, men jag ställde mig något skeptisk till idén att se en spansk film med fransk textning utomhus i den allt svalare junikvällen så det fick vara. 

Igår var jag på Brussels Shakespeare Companys uppsättning av Twelfth Night (tillsammans med en annan uppsättning spanjorer, because sure). Det var första gången jag såg Shakespeare spelas live på engelska, så redan det är ju en upplevelse, men det var riktigt bra. Storyn kände jag ju till eftersom jag har sett filmen She's the man obegripligt många gånger**. Eller, jag menar, för att jag läst pjäsen. Också. 

* Alltså här, menar jag. Inte i typ jordelivet. Jag är ju ingen timelord.
** När jag studerade i USA bodde jag tillsammans med en som såg den filmen (som är mycket löst baserad på nämnda pjäs) kanske femton gånger under våra två första veckor på campus. Själv tittade jag aktivt kanske en gång, men det var ju ett rätt litet rum. Good times. Kanske ska se om den nu. Den är ju kul. I mindre doser.

lördag 4 juni 2016

lukaku, lukaku... jag menar, hämäläinen!

I onsdags spelade Finland vänskapsmatch mot Belgien här i Bryssel, och jag var förstås på plats. Nåja, jag säger förstås, men det satt rätt hårt åt. Biljetter till finska sektionen kunde jag inte få tag på i det skedet när det gick upp för mig att det här händer, och sen skulle jag försöka lura med mig någon som sällskap också. Till sist visade det sig att min kroatiska mentor (eller kompis, whatever the kids are calling it these days) gillar fotboll och gärna hängde med. 

Inför matchen får jag erkänna att jag, ganska opatriotiskt men ändå superfinländskt, sade att vi skulle bli fullständigt krossade. Jag bor ju ändå i ett land som ännu när jag flyttade hit var rankade etta i världen (nu är de bara tvåa, men enda europeiska land i topp 4), medan mitt fosterland inte lyckades kvala till EM trots att fler lag än vanligt är med och våra motståndare var typ Färöarna. Ivana konstaterade att de brukar kvala in, men att det sen aldrig går bra för dem. Men, säger jag, ni tog ju brons i VM -98? Jo fast det var ju 18 år sedan. Jag kände mig plötsligt lite gammal. VM -98 är när mitt fotbollsintresse vaknade. Jag minns att vi var på villan (utan elektricitet, på den tiden, och utan tv, fortfarande) när finalen spelades så pappa och jag åkte till släkten i Kvevlax och tittade på Frankrike-Brasilien och nu när jag gick in på wikipedia för att kolla att jag inte slänger mig med några pinsamma felaktigheter upptäckte jag följande guldkorn: "[Ronaldo] påstods enligt uppgift ha spelat för mycket TV-spel. Han fick en fråga om han skulle vara med och spela finalmatchen, och han svarade ja. Dock kunde man se på honom att han var märkligt blek. Detta ansåg många ha varit en avgörande anledning till Frankrikes seger, möjligen vid sidan av Zinedine Zidanes framgångsrika spel i finalen." Fantastiskt.

Anyway.

Några väskor fick man inte ha med sig. Paraplyet fick man ta med sig in genom porten, men hon som utförde säkerhetskontrollen på mig meddelade sen på flamländska att jag måste lämna det ifrån mig strax innanför porten. När jag försökte fråga om hon händelsevis pratade engelska upprepade hon det på högre och tydligare flamländska, sådär som finska turister på charterresa. Jag förvånas ofta över hur svårt det är med engelskan här, speciellt när folk - som denna vakt - är i min ålder eller yngre. Paraplyna lämnade vi så i ett tält med en nummerlapp medan syndafloden öste ner över våra huvuden. Efter matchen tänkte vi först bara lämna dem där på grund av folkmassan, men det var mitt enda paraply i hopvikbar modell (note to self: skaffa fler paraplyn) så vi ställde oss snällt längst bak i kön. Den verkade inte röra sig någonstans. När vi till sist kom fram - och jag menar sist, eftersom alla andra antingen hade trängt sig före eller gett upp - upptäckte vi att personen som skulle ge oss dem (en av hela två paraplyutgivare) dels var sämre på alla tänkbara språk än vakten, dels var en komplett idiot. Idiotiskt var också systemet med klisterlappar som ligger i regntungt gräs och vittrar sönder till ingenting, och ett nummersystem som inte bygger på att man placerar saker i nummerordning utan slänger alla grejer i en hög och hoppas på det bästa. Det hjälpte inte heller att stå och ropa le rouge! le rouge! till snubben som står mitt bland en massa svarta och blåa paraplyer och ett enda rött och försöker tyda nummerlappar som inte längre existerar. 

Anyway. 

På grund av våra platser i belgiska sektionen tänkte jag känna in rummet lite innan jag alltför högljutt deklarerade min patriotism. Det jag kände var att mannen till vänster om mig var ungefär två meter lång och två meter bred, och killgänget framför oss blev allt högljuddare och ivrigare i sina handgester mot den handfull av finska supportrar som satt några sektioner bort vartefter de svepte öl efter öl, så jag höll rätt låg profil. Vi satt på ena kortsidan. Den första halvleken var det spel mot ett mål, vilket ju var rätt praktiskt eftersom vi såg bra, men lite synd eftersom det var det finska målet. Men sen efter halvtidsvilan hade Finland en bra period, så då spelades det fortfarande på vår sida av planen. Perfekt! Lägg till ett finskt mål på det, så blev det riktigt roligt. Trots mina föresatser var det inte möjligt att hålla tyst i det skedet, men jag överlevde utan större men. Sen utjämnade ju Belgien strax innan matchens slut i alla fall, och matchen slutade avgjort, men man hörde en del buarop. Folk har ju tänkt att dendär FIFA-rankingen ska betyda framgångar i EM, det finns ju inget annat. Men det hör ju till att genrepet ska gå sämre för att det ska gå bra sen när det gäller. Då kommer jag utan förbehåll att heja på Belgien. Jag är så pepp på att vara i en stad som denna när det kör igång.