måndag 1 augusti 2011

korearesan, del ett: mat.

Resan var bra på alla sätt och vis. Vi har hunnit med så mycket på de här två veckorna att jag inte vet riktigt i vilken ände jag ska börja; men med tanke på resmålet känns det logiskt att börja med maten. Vi har ätit mycket, och gott, och nytt. Fast också gammalt i och för sig, en gång smakade vi två år gammal kimchi. Och på en skala från inte starkt alls till nära-döden-upplevelse har bara en tugga uppnått sistnämnd nivå av starkhet.
Första kvällen när vi kom åt vi ribs som man grillade på bordet.

Varje måltid består av en massa sidorätter. Närmast i bild är nog
nån slags kimchi på rädisa eller rättika, skulle jag tro.


En dag besökte vi en traditionell matmarknad. Där kunde man till
exempel köpa vitlöksklyftor i lösvikt eller medicin gjord på en stackars
sköldpadda som låg på en pinne och sprattlade med benen.

Koreaner har inte så värst mycket efterrätter och kakor och sånt,
men de sötsaker som finns innehåller rätt ofta röda bönor.
Här äter vi sorbet med såna, med grönt te-smak närmast i bild.

I Korea finns det godis som ser ut som legobitar.

Vi åkte också till en fiskmarknad och tittade på alla möjliga skumma
fiskar och andra sjöodjur. När vi hade tittat färdigt valde vi ut en fisk
ur akvariet, och några minuter senare åt vi upp den, både rå och som soppa.

Sista kvällen på ön Jeju åt vi en gigantisk sushibuffé. Just när man
började känna sig mätt kom de in med en hoper rätter till.

Inga kommentarer: