tisdag 1 juli 2008

ockhams rakkniv.

Känner ni till principen Ockhams rakkniv? Förenklat sagt går det ungefär ut på att man kan anta att den enklaste förklaringen i en situation är den rätta. Låt mig illustrera.

Tänk dig följande helt hypotetiska scenario: Du och din fästmö ska gifta er. Du vill att vigselringen ska vara en överraskning, så du går ensam till guldsmedsaffären för att köpa den och lämnar sen in den för gravering. Lite senare går din fästmö in till samma guldsmedsaffär i ett annat ärende. Just då råkar en annan kund fråga efter ringen som funnits i fönstret, men som inte längre finns där. Expediten säger att den är såld, men det går ju bra att beställa en till. Kunden vill gärna pröva ringen innan hon bestämmer sig för att köpa en. Expediten vet att det är din fästmö, som alltså befinner sig i affären, som ska få ringen och frågar i ett ögonblick av glömska försynt av din fästmö om det skulle gå bra att den andra kunden fick prova ringen. Fästmön får så i misstag reda på vilken ring hon ska få. Båda kvinnorna provar ringen. Den passar perfekt på kunden som kommit in senare, men är för stor för din fästmö. Expediten beställer en ny, mindre ring åt din fästmö, men du får inget veta, eftersom du i så fall skulle få reda på att din fästmö vet vilken ring hon ska få. Fästmön ber expediten ringa henne när ringen kommit, så att hon kan prova att den passar innan den graveras, och man sen ska ringa till dig. Ett tag senare anländer ringen till affären. Expediten ringer din fästmö och berättar att ringen kommit. Din fästmö säger åt expediten att ringa dig istället, eftersom hon ju inte skulle veta om ringen. Expediten ber om ursäkt och ringer dig istället. Expediten meddelar dig att ringen kommit, och du svarar förvirrat att du inte har beställt nån ring, bara lämnat in den för gravering. Expediten säger att det måste ha blivit ett missförstånd, ursäktar sig och lägger på. Din fästmö ringer upp affären och hoppas att expediten inte har hunnit ringa dig, eftersom hon just insåg att du inte vet att hon vet, och därför inte vet om någon beställd ring, för om du visste det så skulle du ju veta att hon vet. Expediten vill stoppa upp ringen i din fästmös ändalykt.

Ni förstår principen, va?

P.S. Som vanligt är det inte tjejen i filmen som skrivit brevet.

1 kommentar:

Anonym sa...

LoL, den var helt fantastisk... ta med den i dina memoarer sen! angående "att visa helsingfors för en amerikan del två" så tycker jag bestämt inte att du lika gärna kunde vara i kansas... dels kunde du inte prata svenska, dels gick du miste om vädret(höhö), dels så är vi faktiskt lediga ibland och nu är jag ledig hela tiden. aija baja emma, inte så...