måndag 13 maj 2013

emmas guide till esc 2013, semifinal 1.

Nu börjar det vara dags för Eurovision Song Contest. Teman i årets relativt lågklassiga startfält är egna språk, ballader och Loreeninfluenser. I första semifinalen i morgon tävlar de här:

1. Österrike: Natália Kelly -  Shine
Med tanke på att startordningen i år inte som vanligt lottats fram, utan valts för att det ska bli en så bra show som möjligt, har den första semifinalen en förvånansvärt ljummen start. Det är kompetent pop, men inte speciellt mycket hjärta. Med en sån röst skulle man tycka att hon skulle kunna hålla tonen också?

2. Estland: Birgit - Et Uus Saaks Alguse
Den här låten kunde ha varit med för trettio år sedan, men det är en vacker ballad på ett vackert språk. Hon når dock inte riktigt samma höjder som Ott Lepland, fjolårets estniska bidrag. 

3. Slovenien: Hannah -  Straight Into Love
Epilepsidisco. Det här är en såndär låt som spelas ute på stadens nöjesetablissemang när jag är där den där ena gången om året och alla är helt jee! den här låten! och jag ser oförstående ut och går och requestar Eloise, typ.

4. Kroatien: Klapa s Mora -  Mižerja
I det här skedet av kvällen kommer pappa promenerande förbi teven och kommenterar att det här är ju musik på riktigt. Kroatiens svar på Il Divo har kanske inte helt fattat att tävlingen också sänds i tv.

5. Danmark: Emmelie de Forest- Only Teardrops
Ta de senaste årens danska bidrag - säker konventionell poprock - och blanda i lite Loreeninfluenser - bara fötter, personlig röst - och du får den här låten. Det är dock inte alls så kalkylerat som det här nu låter, utan riktigt bra. En av de mest favorittippade i startfältet.

6. Ryssland: Dina Garipova - What If
Här är det däremot kalkylerat så det förslår. Eventuellt är det bättre på scen, då man inte behöver se publikens koreograferade swoon som i förhandsvideon, men den här typiska rädda världen-schlagern berör nog bara Putin. Är det förresten Dina som spelar Jenna i Pretty Little Liars?

7. Ukraina: Zlata Ognevich - Gravity
Ukraina gör som Ukraina brukar, skickar en kvinna som förvisso sjunger helt bra och en låt som är semiokej, och en scenshow som may or may not ha något med låten att göra. För två år sen var det en sandkonstnär, årets bidrag är brought to you by (pun intended) den 240 cm långe Igor Vovkovinskiy, världens längsta man, som vad jag förstår inte har annat med saken att göra än att även han lyder under gravitationskraften.

8. Nederländerna: Anouk - Birds
Anouk var ju stor på nittiotalet med låten Nobody's wife, men det är onödigt att vänta sig något liknande. Det här är en lite gammaldags vals, som är jättefin i sin enkelhet och växer ju fler gånger man hör den. 

9. Montenegro: Igranka - Who See
De gula halarna och porriga kvinnorna från förhandsvideon har nu bytts ut mot rymddräkter, för att... well, anyway. Den här låten är lite som E-type, några snubbar som står och rappar nåt och en kvinna som får äran att stå i bakgrunden och bära melodin.

10. Litauen: Andrius Pojavis - Something
Det här är nu... something. Denna stadionrock i läderjacka har nånstans en potential att bli till något, men kommer aldrig nånvart.

11. Vitryssland: Alyona Lanskaya - Solayoh
Vitryssarna säljer knackig sång med kvinnoben och discobollar. Jag tänker varje år att nu måste väl Europa ändå har tröttnat på den här typen av Ruslana-låt, men hittills har jag alltid haft fel.

12. Moldavien: Aliona Moon - O Mie
Håret och klänningen är intressanta. Den pampiga balladen kanske inte fullt så intressant, men den börjar hitta fram efter några genomlyssningar.

13. Irland: Ryan Dolan - Only Love Survives
Snyggt producerad modern poplåt. 

14. Cypern: Despina Olympiou - An Me Thimasai
Jag är så pass schlagerskadad att jag börjar göra roboten så fort hon sjunger sagapo. Balladen är fin, säkert levererad, på ett fint språk men lämnar ändå inga spår. 

15. Belgien: Roberto Bellarosa - Love Kills
Roberto ser ut som den bortglömda brodern Schwartzman. Texten ("Love kills over and over") får mig att tänka på komparationen av död (skendöd, död, stendöd).  Och den får man höra ganska många gånger.

16. Serbien: Moje 3 -  Ljubav Je Svuda
Serbien skickar tre Voice-deltagare som bidrar med byxlös europop. Sånginsatserna är förvånansvärt starka för den här typen av nummer, men det är ändå inte speciellt mycket att hänga i julgranen.  

Till final tippar jag: Österrike, Estland, Danmark, Ryssland, Ukraina, Nederländerna, Vitryssland, Moldavien, Irland och Belgien.

Inga kommentarer: