torsdag 2 december 2010

adventskalender '10, lucka två.

Lucka två. Vad innebär det att vara moralisk?

Att vara moralisk kan betyda olika saker beroende på vem man frågar. Om man frågar Immanuel Kant, till exempel, vilket man ju inte kan göra eftersom han är död, likt Napoleon och fru Pettersson i 42:an, så gick hans moralfilosofi ut på att behandla varje människa som ett mål, inte ett medel.

Eftersom jag själv har viss erfarenhet av att vara ett moraliskt lärarbarn kan jag också lite mer konkret uttala mig om vad det innebär att vara moralisk i praktiken. Det handlar då mer om en omskrivning av moralen - mer så att själva egenskapen att vara ett moraliskt lärarbarn i sig gör att ens handlingar automatiskt blir moraliska. Lite som avlatsbrev, if you will. Enligt denna tolkning kan man syssla med milt kriminella handlingar, såsom vandalism, dans med finskspråkiga, samt att ha brottsligt roligt, utan att för den skull vara mindre moralisk.

Disclaimer: författaren till detta inlägg tar inget ansvar för eventuella brottsliga handlingar som kan komma att utföras som ett resultat av läsandet av detsamma, och avser på inget sätt att uppvigla till beteende som är straffbart enligt lag eller personens föräldrar.
Alltså: don't try this at home, kids.

Inga kommentarer: