måndag 9 maj 2011

emmas guide till esc 2011, semifinal 1.

Imorgon börjar Eurovision Song Contest 2011! Traditionsenligt erbjuder jag er härmed den ultimata schlagerguiden. Vi börjar med det sämsta startfältet, ökar på på torsdag, och sen drämmer the big five (!) till riktigt ordentligt i finalen. 

1. Polen: Magdalena Tul - Jestem
Polens bidrag representerar en av grundtyperna i Eurovision Song Contest: europop sjungen av kvinna som glömt byxorna hemma. Det har gjorts bättre förr.
2. Norge: Stella Mwangi - Haba Haba
Om du är en av de där som har tänkt att det den här tävlingen saknar är lite afrikanska rytmer och swahili: grattis! Här är låten för dig. Om du annars bara tycker om dansant gladpop blir du nog inte heller besviken.
3. Albanien: Aurela Gaçe - Feel The Passion 
En dam sjunger ut sin passion till komp av distade elgitarrer. Med rött hår, dessutom. Alltid är det nu nån sån här som går hem.
4. Armenien : Emmy - Boom Boom
Se bidrag nummer ett. Men här kan man i alla fall sjunga med i Boom Boom Tjacka Tjacka. Om det nu sen är en bra sak lämnar jag osagt.
5. Turkiet: Yüksek Sadakat - Live It Up
Turkiet kom på en hedrande andraplats ifjol. "Why fix it if it ain't broken?" tänkte de, och skickade samma sak i år.  
6. Serbien: Nina - Čaroban 
Sextiotalet är tillbaka! Om du inte gillar det här till en början gör du det säkert efter att de hypnotiserat dig. För det är väl det som är tanken med backdropen?
7. Ryssland: Alexej Vorobjov - Get You
Tänk om Eric Saade var ryss och började sin låt med en slavisk klagovisa? 
8. Schweiz: Anna Rossinelli - In Love For A While
Den här låten tävlar troligen om samma publik som Paradisoskar-som-inte-är-död. Jag gillar det här, men sköna-men-inte-nödvändigtvis-minnesvärda låtar är en riskfylld kategori.
9. Georgien: Eldrine - One More Day
Epileptiker, beware! Albanien, ni har en konkurrent. Som skriker hårdare, och dessutom slänger in en random rap på köpet. Jag blir mest trött.
10. Finland: Paradise Oskar - Da Da Dam
En sak har han koll på i alla fall, vår gode Axel: nonsenstitlar är det nya svarta. That said, så har han ju fått frågor om titeln betyder något på finska. Svaret är alltså nej, för de som fortfarande undrar. I förhandstipsen har han till och med omnämnts som vinnare på sina håll. Kanske att ta i, men finalen känns rätt säker även utan blåvita glasögon.
11. Malta: Glen Vella - One Life
Tänk om Erik Saade var maltes och brukade använda solglasögon inomhus?
12. San Marino: Senit - Stand By
Hon kom, hon sjöng, hon glömdes bort.
13. Kroatien: Daria - Celebrate
Kroatiens chanser beror nog mest på om folk fortfarande köper klänningsbytartricket.
14. Island: Sjonni's Friends - Coming Home
Det här känns lite som när man sitter hemma och jammar, sådär skönt och behagligt, men rätt ofarligt. Island prenumererar i år på sympatirösterna: sångaren dog oväntat i januari, och hans vänner framför nu låten i hans ställe. 
15. Ungern: Kati Wolf - What About My Dreams?
En av favoriterna till att ta hem hela grejen på förhand, men inte precis det mest nyskapande som setts på en Eurovisionscen. Å andra sidan - när har det nånsin spelat roll? 
16. Portugal: Homens Da Luta - Luta É Alegria 
Det är lite politisk kris på gång i Portugal. Ifall du inte var medveten om det är Homens Da Luta här för att banka in det med ett plakat. Med ett leende på läpparna, naturligtvis.
17. Litauen: Evelina Sašenko - C'est Ma Vie
Disneyballad med teckenspråksrefräng, check.
18. Azerbajdzjan: Ell/Nikki - Running Scared
Azerbajdzjan gör det de brukar: hyr in nån random svensk att göra en låt, pusslar ihop några random människor att framföra låten; och lyckas (i motsats till t.ex. Danmark ifjol) göra det till en helhet. Inte så mycket hjärta, kanske, men effektivt och en säker finalist.
19. Grekland: Loukas Yiorkas feat. Stereo Mike - Watch My Dance
Om man kombinerar klassiskt grekiskt patos med nån random rappare kan det väl bara bli bra, eller? Eller? 

Till finalen tippar jag: Ungern, Azerbajdzjan, Norge, Turkiet, Serbien, Finland, Ryssland, Albanien, Armenien, Grekland. 

Inga kommentarer: